• IMG 20190502 111435773 4
  • IMG 20190418 150930210 3
  • IMG 20190418 151016102 3
  • Knipsel2

Reis naar het Zuiden - Fiere Margriet

Internetnieuws 20080721Maandag 14 juli

Franse nationale feestdag. Ge zult het niet geloven, maar 14 juli wordt in Beaucaire niet gevierd! Als de Fransen zo iets beslissen moet er wel een zeer goede reden voor zijn, en die is er ook. En ge moogt mij geloven, ze verliezen er niet aan. Beaucaire viert la fête de la Madeleine. Wat is de Madeleine? Een stukje geschiedenis dan maar.

In de middelleeuwen werden Oosterse en Noord-Afrikaanse specialiteiten vanaf de Middellandse zee via de Rhône naar het binnenland gebracht. Beaucaire was destijds een groot handelcentrum waar de aangevoerde goederen doorverkocht werden aan handelaars uit het binnenland. Deze markten werden hier “Madeleine” genoemd. Als herinnering aan deze handelsactiviteiten viert Beaucaire de “Fête de la Madeleine”. En nu komt de clou: deze feesten beginnen op 21 juli en duren telkens tot de laatste zaterdag van juli.
Dus, in plaats van één 14 juli hebben ze in Beaucaire tussen de zes en de tien dagen feest!
In Beaucaire bijgevolg ook geen vuurwerk gezien op 14 juli, maar ook elders niet, want er stond die dag een stevige mistral, en dit in combinatie met de grote droogte (kennen jullie dat in België?) heeft de overheid doen beslissen om alle vuurwerken in de regio af te gelasten.

De rest van de week.

Hebben voor drie dagen een autootje gehuurd en daar de regio mee verkend, Arlès, La grande Motte, Aigues Mortes, Lattes en Nîmes.

Arlès en Nîmes zijn prachtige stadjes met een rijk Romeins verleden en de anderen zijn mediterrane badplaatsen en/of vissersdorpjes.

Dochter Audrey en man Stefaan zijn gisteren per TGV toegekomen in Nîmes. Zij blijven hier tot eind juli en komen dan samen met ons per huurwagen terug naar België.
Maar vooraleer het zover is gaan we met hen varen naar de zoutmeren langs de kust en zullen we hopelijk tussenstops kunnen maken in Aigues-Mortes en Maguelonne. Volgens de planning zullen we op 30 juli in Lattes toekomen, waar de boot een week blijft liggen terwijl wij even (max. drie dagen) komen afkoelen in België.


Daag!


Tot volgende keer
Luc en Liliane

Copyright © 2020 Jachtclub Leopoldsburg. Alle rechten voorbehouden.

Deze website maakt gebruik van cookies om U toe te laten door de website te bladeren. Deze cookies worden noch manueel noch automatisch verwerkt voor verder gebruik.
Akkoord Niet akkoord