• IMG 20190502 111435773 4
  • IMG 20190418 150930210 3
  • IMG 20190418 151016102 3
  • Knipsel2

Reis naar het Zuiden - Fiere Margriet

Internetnieuws 20080628


Zaterdag 28 juni

Zoals gezegd vandaag aanbeland in Villefranche sur Saône. Mooi klein stadje, zonder meer. s’Avonds op de steiger wat spektakel gehad van enkele jonge vuurspuwers-pyro-artiesten in spe, die met fakkels en dergelijke een niet onaangenaam spektakel maakten, uiteraard nadat onze eerste schrik wat was weggeëbd.

Zondag 29 juni

Vandaag de grote dag. Vanavond liggen we op de Rhône, magische naam voor al wie naar het zuiden vaart. Niet alleen omdat je op deze stroom blijft tot de Middellandse zee, maar zeker omdat zij zo berucht is voor haar stromingen, ondiepten en noem maar op.
Hebben even overwogen om in Lyon te blijven liggen. Bij het doorvaren van deze stad leek het ons echter geraadzamer om door te varen. Echte voorzieningen voor de pleziervaart zijn er niet, dus moet je tegen de kades voor binnenschepen liggen. In de stad zijn daarenboven de oevers recht afgewerkt in steen, waardoor de golven veroorzaakt door de rondvarende toeristenboten je zodanig dooreenschudden dat je je soepbord beter diepgevroren leeg eet dan warm.
Wij dus Lyon door zonder er veel van te genieten. We beloven onszelf om op de terugreis een viertal dagen uit te trekken om de stad te bezoeken, want we denken dat het de moeite loont. Misschien is tegen die tijd de in aanbouw zijnde jachthaven klaar.
Ok, dachten dus door te varen tot Vienne. Ook niet waar. Ongeveer tien km vóór Vienne ligt het dorpje Givors, welbekend van de wijnen met dezelfde naam. Bordje ”Halte fluviale de Givors”. Enkele kleine onbemande bootjes en nog 13 m steiger vrij op het einde. Wij uiteraard daartegen. Ligt wel in een buitenbocht van de Rhône, dus sterke stroom maar ik zag het wel zitten, diepte achteraan 2,5 à 3m.
Wij mooi aangelegd, apero, lekker eten en rustig genieten van de avondzon. Al genietend had ik echter al een paar keer naar die sterke stromingen gekeken, en begon ik toch al na te denken over mijn manoeuvre om hier morgenvroeg weg te geraken. Nadien toch de satellietantenne geregeld en naar Flikken gekeken op BVN.

Rond 21 uur kwam er nog een jacht toe, een halfglijder. We schrokken ons een bult. Hij probeerde in één van de boxen te liggen maar hij raakte er niet in omdat het te ondiep was. Ik ga de man helpen en zeg hem dat hij tegen ons kan komen liggen wat hij ook deed. Daar geraakte hij ook vast, het lukte hem niet naast ons te komen, wij heel verbaasd over de ondiepte waar wij bij het toekomen niets van gemerkt hadden. Vooraan had Liliane wel gezien dat het heel ondiep was maar wij liggen niet zo diep vooraan. Wij zijn dan overal gaan peilen en inderdaad wij hebben veel geluk gehad. De eigenaars van dat jacht, Noren (van Oslo) hadden hun boot gekocht in Mallorca en vaarden daarmee terug naar Noorwegen via de Rhône, de Saône, de Moezel, de Rijn, Mitlandkanaal, de Elbe dan de Oostzee over enz…. Ze waren doodmoe die avond en konden dan nog niet deftig liggen. Hun drie batterijen waren ook kapot en daarmee moesten ze telkens aan stroom liggen. Ik dacht dat die mevrouw het precies niet meer zag zitten. Ze kregen de ene panne na de andere te verwerken, hij had in zee 4 uur lang in het water gelegen om een dik touw uit zijn 2 schroeven te halen, het hield niet op als hij vertelde. Ik had die boot al lang aan de kant laten liggen. Ze zijn dan verder gevaren en lagen op 200 m van ons af aan een steiger voor speedboten. s’Anderendaags morgens om 7hr30 waren zij alweer weg.
Einde verhaal voor de Noren, maar door hun problemen realiseerde ik mij dat ik in een geul gevaren was die amper vier meter breed was, achteraan 2,5 meter diep en vooraan slechts 40 cm diep. Met langs één kant de steiger, en aan de andere kant een ondiepte van 40 à 60 cm en daarenboven een sterke stroming die ons naar de steiger dreef, was mijn probleem om te vertrekken verre van opgelost.

Maandag 30 juni

Eerst half uurtje rond boot gelopen, stroming bestudeerd en dan een aangepast manoeuvre bedacht. Oplossing aan eerste matroos (Liliane) uitgelegd, haar overtuigd dat het de beste oplossing was (moest ik vroeger ook al doen met kolonels), en dan zoals gepland weggevaren zonder problemen. Heb weer goeie punten gehaald als schipper.

Zijn deze middag toegekomen in Les Roches de Condrieu, in een prachtige jachthaven. Mooi dorpje met alle nodige winkels en achter de jachthaven een watersportcentrum om U tegen te zeggen: vissen, teleski (wat zou dat zijn), zwemzone, strandzone en ligweiden, alles gratis en pico bello.
Je weet nog niet wat die teleski is hé! Wel het is een baan op het water, waarover kabels gespannen zijn die vergelijkbaar zijn met een skilift. De waterskiër neemt een touw en laat zich voorttrekken over een rechthoekig parkoers van ongeveer 800m, inclusief schansen en tramplins!

We blijven hier morgen liggen en gaan ook eens genieten van het strand.Dat zien we hier vanuit onze stuurhut, het dorpje Condrieu en de omliggende wijngaarden

fm300608-1.jpg

Onze ligplaats in Givors met de stroming en de ondiepten

En dat kan met je boot gebeuren als hij te lang op het droge staat (speciaal voor Roger):


fm300608-2.jpg

Tot volgende keer
Luc en Liliane

Copyright © 2020 Jachtclub Leopoldsburg. Alle rechten voorbehouden.

Deze website maakt gebruik van cookies om U toe te laten door de website te bladeren. Deze cookies worden noch manueel noch automatisch verwerkt voor verder gebruik.
Akkoord Niet akkoord