• IMG 20190502 111435773 4
  • IMG 20190418 150930210 3
  • IMG 20190418 151016102 3
  • Knipsel2

Reis naar het Zuiden - Fiere Margriet

Internetnieuws 20080823Hallo,

23 augustus
Eindelijk toch nog op canal du Midi geraakt! Tom, Katrien en Marieke hebben hier ook enkele dagen doorgebracht. Gelukkig voor hen was het iets minder warm, want geen van hun drie kan goed tegen de warmte. We hebben genoten van onze kleine Marie, die bij ons op de boot is blijven slapen terwijl Tom en Katrien in een Chambre d’Hôtes sliepen. Maandagavond zijn zij teruggekeerd naar huis.
Het was zo goed in Maguelonne dat we er bijna niet weg geraakten. Maar belofte maakt schuld en vermits we afgesproken hadden met Jos en Bolleke van de Schaverdijn zijn we eergisteren vertrokken naar Frontignan en zijn we gisteren Etang de Thau overgestoken en waren we tegen de middag in Agde op de Herault / Canal du Midi bij Jos en Bolleke. De ontvangst was zeer hartelijk en werd gevierd met de nodige “wittekes”.
Na de broodnodige siësta een toerke gedaan in Agde, ondermeer naar een winkel met scheepsbenodigdheden om een nieuwe douchepomp te gaan bestellen, want de onze heeft de geest gegeven. Nadien een stukske gaan eten “Chez Bébère” en dan nog een terrasje gedaan op een pleintje waar een bandje speelde. Heb daar weer eens de slimme uit gehangen en op mijn blote voeten gedanst. Gevolg: stukje glas in mijn voeten (neen, geen stuk in mijn… maar een stuk glas! – dat ander misschien toch een klein beetje).
Tof stadje eigenlijk. Smalle steegjes, oude huisjes, veel restaurantjes en een heel gezellige sfeer.

26 augustus

Eergisteren de luierik uitgehangen, ttz niks gedaan dat noemenswaardig is: opgestaan rond 08hr30, rustig ontbeten, kwartiertje naar Jos zijn groepke gekeken en toeren gemeten en dat was alles. Gisteren toch iets meer energie: boot degelijk afgewassen met zoet water, zijwanden gesimoniseerd en koperen ramen gekuist. Dat was meer dan genoeg voor een dag in het zuiden! Gelukkig moesten we zelf niet koken want we waren ’s avonds te eten gevraagd op de Schaverdijn. Was lekker en gezellig!
Vandaag heeft Jos bezoek van de Botkil, een jacht uit Leuven dat ook reeds drie jaar rondhangt op het Canal du Midi, maar dit jaar terugkeert naar Leuven.
Wij hebben vanaf de late namiddag onder ons tweetjes door Agde geslenterd en genoten. ’s Avonds een uitstekende pizza gegeten “Chez Gigi l’Amoroso” in de rue de l’Amour (!) en nadien nog effe over de avondmarkt gelopen. Was een gezellig dagje onder ons.

27 augustus
Was onze beurt om Jos en Maria uit te nodigen voor het eten. Met andere woorden: opstaan , eten fiets op en boodschappen doen, terug op de boot eerst siësta en dan beginnen koken. Om 6 uur apero en dan tafelen en wijn proeven (!) tot middernacht. Zwaar leven!

28 augustus
Zijn vandaag terug vertrokken uit Agde. Bootmensen zijn een speciaal ras: als ze alleen zijn zoeken ze contact op met anderen en als ze met anderen zijn willen ze graag terug hun eigen ritme. Enerzijds met spijt en anderzijds vol hoop op nieuwe belevenissen namen we afscheid van onze vrienden.

Ik? Een goede mekanieker? Geweest waarschijnlijk. Het mediterrane klimaat heeft vermoedelijk mijn talenten aangetast, of anders was het het zoute zeewater.
Wat was er gebeurd? Na ons vertrek in Agde moesten we een sluisje nemen op het canal du Midi. We lagen in de sluis toen plots de stuurboordmotor van onze Margriet er de brui aan gaf. Terug gestart, controle van de instrumenten en… geen oliedruk.
Sluis dan maar uitgevaren op één motor en direkt daarna aangemeerd. Oliepeil van de stuurboordmotor stond onder minimum. Na bijvullen bleek alles gelukkig terug in orde. Maar hoe was dit mij kunnen overkomen?
Diep nagedacht (kost veel energie hier) en tot de conclusie gekomen dat ik de oliepeilen niet meer gecontroleerd heb sinds half juli! Ik verzoek hierbij aan alle lezers die mij kennen dit NIET voort te vertellen. Shame on me!

We zijn dan na bijvullen toch, hoewel iets minder fier, verder gevaren étang de Thau over naar Frontignan, waar we nu liggen en waar ik bij het aanzetten van de PC onmiddellijk melding kreeg dat ik internetverbinding had.
Die etang de Thau is een soort binnenzee, van ongeveer 17 km waar je over moet om van Sète naar het canal du Midi te geraken. Een beetje te vergelijken met onze Oosterschelde. Grote delen van de étang zijn oesterkwekerijen en die kwekers snorren met hun niet altijd zo kleine bootjes kris kras over de étang, terwijl wij brave pleziervaarders met kaart en gps proberen om zo veel mogelijk de juiste verkeersassen te volgen (voor de oningewijden vertel ik er bij dat op het water geen witte lijnen getrokken zijn om te zeggen waar je moet varen).
Enfin, het was lekker weer, goede zichtbaarheid en de door mij uitgezette koersen brachten ons mooi in de ingang van het kanaal van Sète naar de Rhône. Daarmee was mijn besmeurd blazoen weer wat opgefrist en kreeg ik terug goede punten van de kapiteinse.
Morgen gaan we hier naar de markt, tanken water bij en dan gaan we terug een weekje in Maguelonne liggen en van het strand genieten.
Tegen half september zullen we terug in Beaucaire zijn en op 30 september hebben we ons TGV ticket naar België. Bestel daar al maar wat zon voor die periode want het Belgisch weer zijn we niet meer gewoon.Tot volgende keer
Luc en Liliane

Copyright © 2020 Jachtclub Leopoldsburg. Alle rechten voorbehouden.

Deze website maakt gebruik van cookies om U toe te laten door de website te bladeren. Deze cookies worden noch manueel noch automatisch verwerkt voor verder gebruik.
Akkoord Niet akkoord