• IMG 20190502 111435773 4
  • IMG 20190418 150930210 3
  • IMG 20190418 151016102 3
  • Knipsel2

Reis naar het zuiden - Fiere Margriet

Internetnieuws 20080625


Maandag 23 juni.

Al een paar dagen niks meer gehoord hé.

Hebben ondertussen weer wat kleine plaatsjes aangedaan, Gray sur Saône; Auxonne en Seurre.

In Gray ging ik maden kopen om te vissen. Zoals gebruikelijk in Frankrijk hoort daar altijd een gezellig en soms uitgebreid gesprek bij met de winkelier en de aanwezige klanten. Hier dus ook. Een oudere visser vroeg aan de handelaar enkele loden gewichtjes voor zijn vislijn, want zei hij: “les arbres”. Ik heel verbaasd: “savais pas qu’en France il y a du poisson dans les arbres !?!”. Waarop ik onmiddellijk het antwoord kreeg dat het ging over de bomen die in het water lagen, en dat juist dat de plaatsen zijn waar de meeste vis zit. Ik dus met rooie kaken en weer iets bijgeleerd.

We varen nu op de Saône, tussen Seurre en Chalon sur Saône waar we vanavond zullen overnachten. Ons vaarwater is ondertussen al een uit de kluiten gewassen rivier geworden, met een gegarandeerde diepgang van 3,5 m en op sommige plaatsen meer dan 100 m breed. De vaargeul is hier ook beboeid. Tot hier komen al schepen tot 3500 ton en zogenaamde kruipcoasters. Dit zijn kleine kustvaarders met een geringe hoogte. Dit zou ooit de grote scheepvaartverbinding moeten worden tussen de Middellandse zee en de Noordzee ( via Rhône, Saône, Rijn).

De havengelden worden hier wel duurder, maar gelukkig wordt de wijn dan weer goedkoper.

Dinsdag 24 juni

Zijn vandaag in Chalon sur Saône blijven liggen (solden beginnen morgen!)
Gisteren toch bijna problemen om te mogen overnachten in de jachthaven. Mooie dame vroeg hoe lang de boot was en toen ik zei “18 meter”, deelde zij laconiek mede dat ze slechts boten tot 16,99 meter aanvaardden. Om het mooie kind niet in de problemen te brengen heb ik gezegd dat ik zou terug komen als de havenmeester er zelf was. Toen die vroeg wat het probleem was zei ik dat onze Fiere Margriet eigenlijk 17,69 meter lang is, maar dat ik de kluiverboom heb rechtgezet, waardoor ik 70 cm won. “Ok” zei hij, “ca fait donc 16,99 mètres”. Of hoe staal, niettegenstaande opwarming, toch kan krimpen!

Pech voor Liliane. De meeste winkels die meedoen aan de solden sluiten vandaag, om alle etiketteringen aan te passen. Komt goed uit voor de scheepskas.

Woensdag 25 Juni.

Dachten vandaag door te varen tot Tournus, maar we zijn onderweg blijven hangen in Grigny sur Saône, waar een oude buiten gebruik zijnde sluis is omgevormd tot kleine jachthaven. Alles volledig in den blèt, maar de oude sluiswachterwoning is omgebouwd tot charmante bar –restaurant, waar we dan ook iets gingen eten.
Zowel de kwaliteit als de prijs vielen best mee.

Hieronder en paar foto’s, zoals door enkelen van jullie gevraagd.

Onze ligplaats in Seurre. Iedereen aan dek in de prachtige avondzon
fm250608-1.jpg


Hoe kom je daarmee van Halmstadt (Finland) in midden Frankrijk terecht.
Een jong Fins koppeltje doet het toch maar.

fm250608-2.jpg


Donderdag en vrijdag 26 en 27 juni

Zijn in Tournus niet blijven liggen, maar doorgevaren tot in Macon.
Prachtige gratis ligplaats (zonder water of elektriciteit) in het centrum van de stad. Vóór ons een groot podium waarop men momenteel sound checks doet. Een soort “Tien om te Zien” blijkbaar. We zullen dat vanavond wel weten.
Gisteren stond hier een enorme tribune voor het Franse kampioenschap Pétanque. Met TV ploegen en commentatoren en alles er op en er aan.
Er zat bijna zoveel volk als op een tenniscourt.

Gisteren ook kennis gemaakt met een Zweeds koppel. Hebben een zeiljacht gekocht in Toulon, gaan daar nu mee naar Zweden om er twee jaar aan te werken en komen dan terug naar het zuiden. Dan waarschijnlijk wel over zee, want ze hebben er samen al een Atlantische overtocht opzitten en zij is zelfs de Pacific overgezeild, ervaren rotten dus! Waren wel heel toffe mensen.

Blijven hier tot morgen zaterdag en varen dan door tot Villefranche sur Saône.


Tot volgende keer
Luc en Liliane

Copyright © 2020 Jachtclub Leopoldsburg. Alle rechten voorbehouden.

Deze website maakt gebruik van cookies om U toe te laten door de website te bladeren. Deze cookies worden noch manueel noch automatisch verwerkt voor verder gebruik.
Akkoord Niet akkoord