• IMG 20190502 111435773 4
  • IMG 20190418 150930210 3
  • IMG 20190418 151016102 3
  • Knipsel2

Reis naar het zuiden - Fiere Margriet

Internetnieuws 20080615


Woensdag 11 juni

Zoals gezegd een supplementair dagje Epinal. Wat rondgeslenterd in de stad en de ruïnes van de oude burcht bezocht (of beter: beklommen).
Toch nog een anekdote om te vertellen.

Na het winkelen ga ik alleen terug naar de boot om de boodschappen weg te brengen. Op het voetpad langs de Moezel komt een vrouw af in de tegenovergestelde richting. Vlak vóór mij bukt zij zich en raapt iets op. Zij toont het mij en het lijkt een zware trouwring te zijn. Vraagt ze: ”c’est à vous monsieur?”, waarop ik: “non madame”
Zij: “serait-ce de l’or?”, waarop ze mij de ring geeft. Ik zie er inderdaad stempels in staan. De ring is als nieuw, zonder één enkel krasje.
Ik: “c’est possible, il y a des cachets à l’intérieur”.
Ik wil haar de ring teruggeven, maar zij dringt aan dat ik hem zou houden: “j’ espère qu’il vous portera bonheur monsieur”.
Ik blijf weigeren en zij blijft aandringen. Ondertussen heb ik de ring wel nog in mijn hand, en terwijl ik nog uitleg krijg over Yoego-Slavië, geen papieren en geen werk en veel kinderen en een zieke man, begint die “gouden” in mijn hand meer en meer het gewicht te krijgen van een ordinair opgeblonken stuk koper. Ik weiger dus resoluut en draai mij om om verder te gaan. De vrouw gaat ook enkele stappen weg en komt dan terug: “un euro svp pour un sandwich”. Terug drie vier maal aandringen tot ik het kotsbeu wordt en haar zeg: “allez trouver un bijoutier avec votre bague en or, il vous donnera plus qu’ un euro!”
Vrouw razend kwaad en laat mij al scheldend achter.
Einde verhaal? Neen, het toppunt komt nog.
Ik boodschappen afgezet in de boot en terug op weg naar Liliane in de stad.
Op de trap van de jachthaven naar de hoger gelegen straat kom ik een jongeman tegen, die zich vlak vóór mijn neus op de trap bukt en iets opraapt. Hij zet zich recht en toont mij een “gouden” ring: “à vous..”. Verder is hij niet gekomen. Ik heb hem toegeroepen:”tricheur! Vas-t-en et vite ou j’appèle la police, Deux fois en une heure c’est de trop”. Je had die moeten zien wegspurten!

Maandag 16 juni ’08

De voorbije dagen niets bijzonders te melden. Zijn in Epinal vertrokken en na tussenstops in Girancourt, Uzemain, Port des Bains en Pont du Bois, vandaag in Corre toegekomen. Was een prachtige vaarroute door de Vogezen; tot Girancourt veertien sluizen omhoog, en dan begint de afdaling, die pas zal stoppen als we aan de Middelandse zee zijn.
Vanaf hier krijgen de batterijen terug de kans om op te laden tijdens het varen, want met om de km een sluis draaiden de motoren steeds op leegloop (ralenti voor de Vlamingen), waardoor de batterijen niet te veel bijlaadden. Vanaf hier tot Lyon hebben we slechts 24 sluizen over een traject van 360 km.
Zijn in Port des Bains gaan fietsen tot Bains les Bains, 3 km bergop en om terug te komen uiteraard 3 Km bergaf, da ging rap. S’Avonds in restaurant “Auberge du Coney” gaan eten. Restaurant lag tegenover onze aanlegplaats, dus geen alcoholcontrole te vrezen.
Zijn vandaag even door Corre gewandeld. Is niet groot. Twee bakkers, een in februari uitgebrande Ecomarché, een farmacie en dat is het zo wat.
Sinds de uitgebrande Ecomarché verzorgd één boer zowat de bevoorrading in vlees en charcuterie (ouvert le jeudi, vendredi et samedi) en een andere boer de bevoorrading in groenten. Daar moet het dorp het dan mee stellen.
Eén en ander vernamen we van de uitbaatster van de nog zeer recente Marina de Corre. Toen we in de bar van de capitainerie iets gingen drinken werden we verwelkomd in het zuiverste Antwèrps. Zij woont hier reeds 22 jaar en zou het ergens anders niet meer kunnen gewoon worden zegt ze.

We hebben dus de Vogezen achter ons gelaten. De bergen en de rotsen zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor zacht glooiende hellingen. De voorbije ochtenden in de bossen waren eerder fris, zo rond de 10 à 12 graden. De verwarming brandde elke ochtend een half uurtje om de kil uit de boot te halen.

Vanaf morgen gaan we dan de Saône op, naar Saint Jean de Losne en Lyon toe. Die namen klinken al heel wat zuiderser. Hopelijk zullen de temperaturen dat ook zijn.

Wel meer huurboten, en daar zullen we rekening moeten mee houden, zeker in het begin van de week, want dan hebben die nieuwbakken schippers nog geen ervaring en varen die boten meer met hen als zij met de boten. Naar het einde van de week verbeterd dat, dan hebben ze al de nodige (onaangename) ervaringen opgedaan en weten ze dat een boot geen handrem heeft, en niet blijft liggen als men niets doet.

Onze volgende halte is waarschijnlijk Port sur Saône, waar we een dagje zullen blijven liggen.

Woensdag 18 juni
Port sur Saône is niets bijzonders, dus geslapen en boodschappen gedaan in de plaatselijke Colruyt; daarna doorgevaren met de bedoeling om in den blèt te blijven liggen. Was ook niet waar. Scey sur Saône is een klein maar mooi dorpje. We liggen hier wel vlak aan de stuw; maar wat belangrijker is… hier is internet in de plaatselijke Office de Tourisme. Ikke dus rap stoppe met schrijven en alles gaan doorzenden.

Donderdag 19 juni
Pech gehad in Port sur Saône. Internet was pas geïnstalleerd in Office de Tourisme, had normaal moeten werken maar deed het dus niet. Liggen nu in Seveux, midden in de bossen in een jachthaventje met….. jawel, internet. Alles komt er dus nu aan.

Tot volgende keer
Luc en Liliane

Copyright © 2020 Jachtclub Leopoldsburg. Alle rechten voorbehouden.

Deze website maakt gebruik van cookies om U toe te laten door de website te bladeren. Deze cookies worden noch manueel noch automatisch verwerkt voor verder gebruik.
Akkoord Niet akkoord