• IMG 20190502 111435773 4
  • IMG 20190418 150930210 3
  • IMG 20190418 151016102 3
  • Knipsel2

Reis naar het zuiden - Fiere Margriet

Internetnieuws 20080606


Vrijdag 06 juni

Zijn ondertussen aanbeland in Richardmenil. Een onooglijk klein gat maar o zo charmant.
Prachtige ligplaats midden in de natuur, met stroom en water. Het dorpje ligt op loopafstand, maar hou er rekening mee dat het wel wat klimmen is tot aan de kerk en het winkelcentrum (zo noemen ze dat hier toch; één mini supermarché, één bakker en één apotheek).

Hier ligt weer een bont gezelschap:
-een Fransman met boot “Falklands” van Sète die naar het noorden vaart en dan naar het oosten, naar de Donau;
-een Duitser, met boot “Liberté”, die morgen met ons mee in de sluis gaat, hierover zo dadelijk meer;
-een Belg van Diksmuide en zijn echtgenote/vriendin, beiden 72 jaar jong, met de Santorini;
- een Zweed en zijn vrouw met de Sogny;
- een Engelssprekende onbekende nationaliteit (voert geen vlag) met boot “Vivante”, geregistreerd in Bruxelles. Deze twee kwamen laatst toe.

Aan één van de voorlaatste sluizen werden we geholpen door en vrouwelijke sluiswachter. Toen ik haar vroeg of de volgende sluizen ook bemand waren zei ze heel laconiek: ja, de volgende wel, maar dan niet meer. Jullie moeten dan blijven overnachten in Richardmenil, want door een personeelstekort zijn er geen sluiswachters meer op de volgende sluizen.
Toen vroeg ik;”Et alors?”, en zij: “on verra bien”.
Van Franse slag gesproken!
In de volgende sluis kregen we uiteraard een meer volledige uitleg.
Wegens personeelsgebrek worden de boten vanaf Richardmenil gegroepeerd en een mobiele ploeg vergezeld de groep voor het bedienen van de sluizen. Tijdens het hoogseizoen worden hier ook jobstudenten ingezet, maar nu nog niet.
Morgen gaan we verder naar Charmes, waar we waarschijnlijk een dagje blijven liggen.

Zaterdag 07 juni

Zijn vanmorgen rond 9hr00 terug vertrokken. Niet in de volgorde zoals afgesproken met de sluiswachter, want die onbekende nationaliteit (het bleek achteraf om een Amerikaan te gaan, wat al veel van zijn gedrag verklaart), vond het nodig om reeds om 08hr30 iedereen voorbij te varen, en om samen met de Zweed er van onder te muizen. Zij hadden waarschijnlijk angst om geen plaats te hebben bij hun aankomst in Charmes. Etiquette op het water bestaat waarschijnlijk niet in de US en in Zweden!


Enfin, wij en de Liberté dan maar op weg na hen. De sluizen hier zijn nog manueel bediend, zodat wij begeleiding kregen van een jobstudent om ons door de 15 sluizen tot Charmes te loodsen. Het was 16hr30 toen we er aankwamen. Omdat het morgen zondag is, direct op zoek gegaan naar winkels, maar gelukkig is er een Proxy en een bakker die zondagmorgen geopend zijn. Hebben ook een cybercafé gevonden dat morgen ook open is. Daar gaan we dan dit bericht versturen.
Maandagmorgen trekken we verder, waarschijnlijk tot Thaon les Vosges, zo’n 17 km dichter bij le Midi de la France.

Tot volgende keer
Luc en Liliane

Copyright © 2020 Jachtclub Leopoldsburg. Alle rechten voorbehouden.

Deze website maakt gebruik van cookies om U toe te laten door de website te bladeren. Deze cookies worden noch manueel noch automatisch verwerkt voor verder gebruik.
Akkoord Niet akkoord