• IMG 20190502 111435773 4
  • IMG 20190418 150930210 3
  • IMG 20190418 151016102 3
  • Knipsel2

Groetjes uit Verdun - Fiere Margriet

Hallo allemaal,

Van dat meer mailen dat ik beloofd had in ons vorig berichtje is dus niet veel in huis gekomen, want sinds 10 augustus heb ik niet meer gemaild.
Op 11 augustus zijn we dan terug vertrokken uit Strasbourg, tot grote opluchting van Liliane die het wat moeilijk had met de eerder Duitse mentaliteit van de regio en vooral met de on-Franse eetcultuur aldaar. Dus hop, terug naar la douce France.
Het doorvaren van de Elzas en een stukje Vogezen is qua natuur buitengewoon prachtig en ongerept. Zo ongerept zelfs dat je met moeite een bakker of beenhouwer vindt in de weinige dorpjes (een dorp is ongeveer 10 à15 huizen). Enfin, we hadden genoeg proviand aan boord en we hebben het overleefd.
Op 20 augustus legden we terug aan in de jachthaven van Nancy. Hier hebben we de nodige schikkingen genomen om onze Fiere Margriet enkele dagen achter te laten, want op 26/8 mochten we bij Liliane haar broer naar een feestje. Wij dus terug op en af naar België met de trein.
Na dit weekendje intermezzo vaarden we op 28/8 verder naar Toul. De Moezel hebben dit keer kunnen afvaren bij mooi weer zodat we er nu ten volle konden van genieten. Bij het aanleggen kregen we problemen met de stuurboord aandrijving: de stuurboordschroef draaide niet mee. Na controle aan de buitenzijde (hebben we de schroef misschien verloren?) bleek het defect zich te situeren ter hoogte van de meeneemplaat. Ik heb s’anderdaags de boel uit mekaar gehaald en groot was mijn verbazing! De ingaande as van de keerkoppeling zat amper anderhalve millimeter in de vertanding van de meeneemplaat. Uiteraard is een en ander wat uitgelopen zodat op een bepaald ogenblik (juist toen ik aan het aanleggen was) de verbinding tussen motor en schroef volledig wegviel. Onbegrijpelijk dat deze montage uitgevoerd is door “professionals”. Ik heb dan via de Voies Navigables de France (VNF) een draaier gevonden die mij een prachtig verloopstuk gemaakt heeft dat nu bij op de vliegwielverzwaring geschroefd is zodat de as van de keerkoppeling degelijk ingrijpt in de vertanding van de meeneemplaat. Op 01/9 konden we dan verder varen.
Nu liggen we terug in Verdun, waar we blijven tot vrijdag en daarna trekken we verder richting huiswaarts, echter via Charleroi en Halle, want onze Fiere Margriet wil haar meter gaan bezoeken( en Liliane haar roots). We zullen daar waarschijnlijk aanleggen rond 20 september.
Het weer? Kunnen we beter over zwijgen. Gisteren en vanmorgen de verwarming moeten aansteken. Volgens de sluiswachter had het vanmorgen zelfs gevroren in Verdun. We doen er dus goed aan om maar snel naar huis terug te keren en de boot verder af te werken, des te sneller is Margrietje klaar om volgend voorjaar naar het zonnige zuiden te stomen, want de smaak ervan hebben we al zeker te pakken!

Zo dat was het voorlopig weeral. Het volgend contact zal waarschijnlijk reeds in België zijn.


Groetjes van ons beiden

Luc en Liliane

Copyright © 2019 Jachtclub Leopoldsburg. Alle rechten voorbehouden.

EasyCookieInfo