• IMG 20190502 111435773 4
  • IMG 20190418 150930210 3
  • IMG 20190418 151016102 3
  • Knipsel2

Groetjes uit Nancy - Fiere Margriet

We zijn vandaag toegekomen in Nancy. Sinds ons laatste berichtje hebben we weeral heel wat watertjes doorkruist.
Wanneer de Maas niet meer bevaarbaar werd is het vaarwater ook van naam veranderd, het werd het Canal de l’Est – branche Nord.

Wat verder, even voor Toul, komt dit kanaal uit op het Marne-Rijn kanaal. Het lijkt ongelofelijk, maar het water in dit kanaal is zo helder dat je de bodem en de planten en vissen ziet tot op bijna 2 meter diepte! Gewoon schitterend, we hadden zelfs schrik om de boord wc te gebruiken!

Maar ook aan dit vaarwater komt een (voorlopig) einde, want een twintigtal kilometer verder loopt het Marne-Rijn kanaal samen met de gekanaliseerde Moezel. De kleine sluisjes van 38 meter bij 5,05 meter maken hier plaats voor sluizen van 118 meter bij 12 meter, met een verval van soms meer dan 7 meter. Eenmaal voorbij Frouard loopt de Moezel verder naar Metz en Thionville, en varen wij richting Nancy en Straatsburg verder op het Marne–Rijn kanaal. Het water is nog wel zuiver maar niet meer zo helder als in het eerste gedeelte.

Wij dachten In Toul enkele dagen te blijven liggen om de stad te bezoeken, maar omdat je hier de term “stad” eerder als groot dorp moet begrijpen zijn we na een overnachting doorgevaren naar Nancy. Na een eerste kennismaking deze namiddag met de oude stad lijkt dit zeer goed mee te vallen; morgen gaan we een ganse dag op stap in de stad.

Het weer lijkt vandaag de betere kant op te gaan, de barometer klimt terug naar ongeveer 1000 mbar, na reeds meerdere dagen geschommeld te hebben rond 970 mbar. Op een bui en wat miezerigheid deze voormiddag na is het vandaag droog gebleven en hebben we zelfs op een zonnig terrasje geapéritieft.

Verder verloopt de reis nog steeds voorspoedig. De Fiere Margriet is elke morgen even fit en laat haar schroeven dynamisch het water omroeren.

Die fitheid ontbrak vanmorgen wel bij ons, want een pizzarestaurant gisteravond in Toul is ons niet zo goed bekomen; zware maag en dergelijke. Afin, het is ondertussen al over.

Nancy zullen we waarschijnlijk overmorgen verlaten en in de dagen erna zullen we uitkijken voor een ligplaats waar Tom een weekje op verlof kan komen.

Tot schrijfs!

Groetjes van Luc en Liliane

Copyright © 2019 Jachtclub Leopoldsburg. Alle rechten voorbehouden.

EasyCookieInfo