• IMG 20190502 111435773 4
  • IMG 20190418 150930210 3
  • IMG 20190418 151016102 3
  • Knipsel2

Op clubbezoek "Maas en Samber"

Onze jaarlijkse uitstap, 'Op bezoek bij ...' ging deze keer richting Wallonië, meer bepaald de regio van de Maas en Boven-Samber. En dat Wallonië iets te bieden heeft aan de watersporter hebben we die dag mogen ervaren. Het was weliswaar een lange maar aangename dag. Niet alleen de natuur en wateren, maar ook de gastvrijheid in deze regio heeft ons zeker verrast.

Klik hieronder 'Lees meer...' voor het verslag van die dag of bekijk het fotoalbum voor alle foto's.


Onze eerste stop was Luik waar we door Rik en Lena van Cintec Yachting ontvangen werden. Terwijl iedereen zich ten beste deed aan de overvloedige croissants, chocoladebroodjes en koffie, schetste Rik Jaeken in het kort de mogelijkheden van Cintec Yachting, de watersportzaak en werf. Rekken vol snuisterijen waren te bewonderden, genoeg om een aantal onder ons enkele uren bezig te houden. Terwijl de bus al kwam voorrijden trachtte Lena met volle overtuiging de laatste croissants te slijten. Tevergeefs. In elk geval, bedankt voor de warme ontvangst. We komen zeker nog eens terug.

De volgende halte was Hoei. Beter nog, haltes, want Hoei telt twee jachthavens, beide beheerd door Yacht Club de Huy. De eerste stop was Corphalie waar we werden opgewacht door een aantal bestuursleden van de club en Bernard Mercier, onze gids voor die dag.

De voorzitter, dhr Jean-Claude Karler, verwelkomde ons in het Nederlands en gaf enkele woorden uitleg over zijn club. Ook hier stond de koffie klaar maar een aantal onder ons konden de havenmeester en barman Pol Renard niet weerstaan en kozen voor een fris pintje.

De beide voorzitters wisselden ondertussen de clubwimpels en contacten werden gelegd. We weten nu waar naar toe. Dit wordt zeker een stopplaats in de zomer.

Op naar de volgende stop: Port plaisance de Statte, de andere jachthaven van YCH. Verantwoordelijke hier is dhr Yvan Van Mylem. Alhoewel de haven vergelijkbaar is met de vorige, is het gebouw heel recent en fris ingericht. Ook hier zijn alle faciliteiten aanwezig om een gezellige nacht door te brengen.

Maar de bus wacht weerom. Op naar de volgende halte.

Voor meer info kan je terecht op de uitgebreide website van Yacht Club Huy : http://www.ych.be

Het was al ruim na de middag als we in Landelies toekomen. Tijd dus om de magen te vullen. In het Domaine de la Clairière, het enige restaurant in Landelies, staan de tafels voor ons gedekt. De chef-kok en uitbater van het restaurant, een Tunesiër, heeft voor ons Tunesische pastaschotel klaargemaakt.

Omdat we zelf die dag niet tot aan de haven van Erquelinnes geraken is de heer Lucien Delcourt, voorzitter van de Yacht Club des Frontières, ons komen vervoegen om met ons kennis te maken. Erquelinnes is een kleine rustige haven net voor de grens. Spijtig dat we niet langer konden blijven om nog wat woorden te wisselen en dat we de haven niet konden bezichtigen. Maar gegarandeerd komen er deze zomer toch enkelen de haven bezoeken.

Deze keer was het de beurt aan Bernard Mercier om zijn club, Yacht Club de la Haut Sambre, voor te stellen.

Op amper 700m van het restaurant, net voor de stuw aan sluis 9, ligt te midden van het groen de jachthaven.

En gezond is het er ! Als je naar de beenhouwer moet zal je eerst de 'Colle de Landelies' moeten beklimmen!

De volgende stopplaats is Lobbes. Een dorp met een mooie 'Halte Nautiques', recent vernieuwd en uitgebreid.

Deze keer bezoeken we echter geen water maar de oudste kerk van België die majestueus prijkt op de heuveltop boven het dorp.

Een Nederlandstalige gids maakt ons wegwijs en weet te vertellen dat deze Karolingische kerk in 823 gebouwd is voor keizer Karel.

lobbes.jpg

Stilaan keren we nu terug en gaan stroomafwaarts tot de volende halte 'Thuin'. Eens gekend voor zijn scheepswerven is dit nu een aangename plaats om te vertoeven voor de pleziervaarder.

Een mooie halte te midden van het centrum maar toch rustig. Boven op de heuveltop heb je een prachtig panorama over de ganse vallei.

Tussen Thuin en Landelies bevindt zich Abbaye d'Aulne, een plaats die door velen van ons gekend terrein is. Temidden van de prachtige Sambervallei rijst de ruïne van deze eens zo mooie abdij.

Voor vandaag is dit de stopplaats. Tijd om nog iets te consumeren en wat na te praten voor we de huiswaarts keren.

Iedereen lijkt voldaan en tevree. We zijn allen in de ban van de charmes van deze regio.

Bij deze bedanken we onze gids, Bernard Mercier van YCHS, om ons door deze dag te loodsen.

Wil je meer info over deze regio, bezoek dan de website van de Office de Promotion des Voies Navigables.

Copyright © 2020 Jachtclub Leopoldsburg. Alle rechten voorbehouden.

Deze website maakt gebruik van cookies om U toe te laten door de website te bladeren. Deze cookies worden noch manueel noch automatisch verwerkt voor verder gebruik.
Akkoord Niet akkoord