• kanaalkom
  • kanaalkom 2
  • kanaal 1
  • kanaal 2

Mededeling Vlaamse Waterweg - Blauwalgen

Update 31/08/2018

Lees hier bericht Vlaamse Waterwegen.

Update 17/08/2018

De laatste metingen tonen een verhoging van de concentratie blauwalgen aan , waardoor de hieronder beschreven richtlijnen van kracht blijven.

**********************************************

Er zijn blauwalgen aanwezig in het kanaal Bocholt-Herentals in Neerpelt en aan de Blauwe Kei en in het kanaal naar Beverlo in Balen. Dat blijkt uit de laboresultaten. Contact met of inname van besmet water kan schadelijk zijn voor mens, dier en gewas.

Blauwalgen – of cyanobacteriën -  zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden toxische stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Ook het besproeien van gewassen kan gevolgen hebben aangezien de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig kunnen blijven. Daarnaast kan de verstuivingswolk bij besproeiing ook hinderlijk zijn voor omwonenden.

De Vlaamse Waterweg nv wil – nu de aanwezigheid van blauwalgen bevestigd is – elk risico uitsluiten. Daarom geldt er vanaf vandaag, in samenspraak met de gouverneur wd. van de provincie Antwerpen en de gouverneur van de provincie Limburg,  een captatieverbod  voor wie het kanaalwater gebruikt voor het besproeien van landbouwgewassen of als drinkwater voor vee in het kanaal Bocholt-Herentals vanaf Bocholt tot en met sluis 3 in Mol en het volledige kanaal naar Beverlo. Er mag wel nog water gecapteerd worden voor andere productieprocessen zoals bijvoorbeeld koeling of het maken van beton.

Daarnaast wordt ook elke vorm van zachte recreatie in deze zone verboden. Het gaat dan onder meer over kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden, … Zwemmen in het kanaal is sowieso al verboden. Pleziervaart blijft wel toegelaten.

Het is erg moeilijk om te voorspellen hoelang de bacteriën in het water aanwezig zullen blijven. Dit is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden en de stroming van het water. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is alvast niet zinvol. De Vlaamse waterwegbeheerder en de Vlaamse Milieumaatschappij volgen de situatie op de voet en nemen regelmatig nieuwe stalen voor bijkomend onderzoek.

 

Met vriendelijke groeten
 
De Vlaamse Waterweg nv
011 29 84 80
Havenstraat 44, 3500 Hasselt
www.vlaamsewaterweg.be


Copyright © 2018 Jachtclub Leopoldsburg. Alle rechten voorbehouden.

EasyCookieInfo